Nieuws

 • Jeugdboekenmaand 2020

  Thema Kunst In 2020 zal Kunst het thema zijn van de Jeugdboekenmaand. We hebben het over hoe kunst je fantasie en verbeelding triggert. Over waarnemen – in de zin van kijken, maar ook in de zin van luisteren en voelen. Over kunst als middel om iets uit te drukken, of dat nu jezelf, een idee, gedachte, een gevoel, een sfeer of nog iets anders is. Kunst gaat over meer dan alleen maar mooie dingen. Het zet iets in beweging. Het trekt je verbeelding op gang. Het roept een gevoel op. Het triggert de nieuwsgierigheid. Het zet je aan het denken. Je zou kunnen zeggen dat het kunstwerk op zich pas het begin is.

  De boeken die we naar voor schuiven, illustreren deze invulling. Dat betekent dat we verder gaan dan alleen maar kunstig gemaakte – knap geschreven of prachtig geïllustreerde – boeken. De vorm is met andere woorden niet genoeg, het thema kunst moet ook gethematiseerd worden.

  Benieuwd naar meer? Hou de website in de gaten voor alle nieuwtjes!

  Lees verder
 • Dit was Jeugdboekenmaand 2019

  Bibliotheken gooiden deuren open tijdens Jeugdboekenmaand Benieuwd wat er tijdens deze Jeugdboekenmaand allemaal gebeurde? Of al op zoek naar inspiratie voor volgend jaar? In dit artikel vind je een greep uit het aanbod van de vele activiteiten, workshops, lezingen en feesten die tijdens de Jeugdboekenmaand georganiseerd werden. Want lezen is en blijft een feest!

  Lees verder
 • Boeken, vrienden voor altijd

  Hoe zit het met de vriendschap tussen lezers en boeken? Verhalen en personages kunnen niet bestaan zonder hun lezers. Lezers blazen leven in wat anders dode letters zijn. Meer nog. Diezelfde lezers sluiten – soms levenslange – vriendschappen met bepaalde personages. Meer lezen? Dat kan hier.

  (c) Michiel Devijver | Iedereen Leest

  Lees verder
 • Foto-stand met Katoo & Cas

  Wil jouw bib Katoo & Cas, de mascottes van deze Jeugdboekenmaand, ook tot leven brengen? We maakten een ontwerp dat je kan gebruiken voor een foto-stand. Verschillende drukkerijen bieden het aan om een foto-stand te maken. Het ontwerp voorziet erin dat de hoofden van Katoo & Cas uitgesneden kunnen worden. En zo heb je meteen een eigen Jeugdboekenmaand-photobooth!

   

  Geïnteresseerd? Je kan het ontwerp of meer info via mail opvragen bij [email protected].

  Lees verder
 • Het Leeslied van Roodvonk-band

  Speciaal voor de Jeugdboekenmaand maakte Marijke Umans met haar Roodvonk-band een Leeslied. Een echte ode aan het lezen. Kijk en zing je mee? Bekijk de videoclip hier.

   

  Download de tekst van het Leeslied.

   

  Het Leeslied live in jouw school, bib, boekhandel ...? Dat kan! Check www.roodvonk.be of mail naar [email protected] voor extra info.

  Lees verder
 • NIEUW: Jeugdboekenmaand-vriendenboek

  Bij een Jeugdboekenmaand rond vriendschap hoort natuurlijk ook een echt 'vriendenboek'. Stel zelf je boek samen! Als extraatje voor deze Jeugdboekenmaand, voorzien we een downloadbare pagina om zelf je vriendenboek mee samen te stellen. Op de pagina enkele leuke vragen over jezelf en over lezen/boeken.

   

  Je kan de pagina afdrukken en uitdelen aan je vrienden. Met de ingevulde pagina's maak je dan je eigen boek. Uiteraard ook ideaal om een eigen vriendenboek met je klas, school of bib samen te stellen!

   

  Download de pagina voor het vriendenboek hier.

  Lees verder